Llegiu al web de l'ICAC aquest butlletí i tots els altres

archeonea

Butlletí de l'Institut Català
d'Arqueologia Clàssica

Juliol-agost del 2012 • Número 18
 

“Volem documentar tota la cultura material grega de la península Ibèrica”

El projecte Iberia Graeca explicat pel seu director, Xavier Aquilué

 

Xavier Aquilué

Quin tipus de materials documenteu? Tots els objectes grecs publicats fins ara procedents de jaciments de la península Ibèrica, és a dir, ceràmiques, bronzes, monedes, escultures, inscripcions, elements arquitectònics... No hi incloem objectes grecs de col·leccions que es troben en museus i que procedeixen de fora de la península.

 

“Per conèixer un edifici el més important és tocar-lo”

Parla la professora Amici (Universitat del Salento), especialista en arquitectura dels monuments antics

 

Carla M. Amici

Què cal per comprendre un edifici? Fer-ne l’aixecament, amb tots els instruments tècnics de què disposem (estació total, escàner làser, fotogrametria). Però el més important és el temps que passem en contacte directe amb el monument, veient-lo, tocant-lo. Per què? Perquè l’anàlisi ha de partir de l’observació sobre el terreny. És quan en copsarem els detalls, allò que el diferencia d’un altre.

 

Pedra, metalls i aigua a la Mediterrània romana

La Unitat d’Estudis Arqueomètrics de l’ICAC ofereix serveis a tercers

 

equip ir

Els investigadors del projecte I+D liderat per la directora de l’ICAC, la Dra. Isabel Rodà, estudien les restes i tipologies lapídies per saber més de l’intercanvi de pedra entre les províncies de l’Imperi, i ara també aborden l’explotació i el comerç del metall i l’aprofitament de l’aigua. Tots tres, recursos naturals clau per al benestar de la ciutat romana. Foto: el grup a la pedrera de Los Covachos, a Almadén de la Plata (Sevilla), amb altres investigadors.

 

“La nostra aplicació ajudarà a comprendre estructures que no són evidents”

Tres investigadors de l’Institut de Geomàtica treballaran a la ciutat romana de Guissona

 

IG Iesso

Es tracta d’oferir al visitant informació més atractiva i activa i que, alhora, s'hi pugui anar afegint tot el que els arqueòlegs vagin sabent. Com funcionarà? El visitant rebrà un plànol del jaciment, i enfocant-lo amb el mòbil o la tauleta que li facilitarà el mateix Museu de Guissona o que dugui ell, navegarà al seu aire. Preguntarà tocant la pantalla: amb un clic tindrà un text explicatiu, un vídeo, una recreació en tres dimensions…

 

Excavacions en directe al blog de l'ICAC

Seguiu-les durant l'estiu

 

Caixes Efes

Durant els mesos d'estiu us anirem explicant, en directe i de primera mà, les campanyes que fan arqueòlegs de l'ICAC en diferents indrets de la Mediterrània: Efes (Turquia), Althiburos (Tunísia), Creta (Grècia), Roma i Tívoli (Itàlia). Ho trobareu aquí, i amb l'etiqueta Arqueologia en directe. Foto: dipòsit de l'excavació d'Efes amb caixes plenes d'àmfores per estudiar.

 

Aquesta informació és privada i confidencial, i està dirigida únicament al seu destinatari. Si no sou el destinatari original d’aquest missatge i malgrat tot heu pogut accedir a l’esmentada informació, si us plau elimineu aquest missatge. D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades passaran a formar part d’un fitxer del qual és responsable l’ICAC i que està legalment inscrit en el Registre General de Protecció de Dades de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, amb el nom Usuaris butlletins. Aquestes dades seran tractades amb confidencialitat i amb la finalitat d’informar sobre les activitats i notícies de l’Institut. L’ICAC ha adoptat les mesures de seguretat exigides d’acord amb el nivell de les dades i ha desenvolupat les mesures tècniques i organitzatives necessàries per evitar la pèrdua, alteració, ús inadequat o accessos no autoritzats. Per exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreceu-vos a l’ICAC per escrit (plaça d’en Rovellat s/n, 43003 Tarragona o info@icac.cat). Heu rebut aquest missatge perquè esteu subscrits a la llista de distribució de l’ICAC. Per donar-vos de baixa de les comunicacions electròniques de l'ICAC escriviu a info@icac.cat amb la paraula “Baixa” a l’assumpte.
ISSN: 2013-8490
Dipòsit Legal: T-500-2010

Icac