Llegiu al web de l'ICAC aquest butlletí i tots els altres

archeonea

Butlletí de l'Institut Català
d'Arqueologia Clàssica

Setembre del 2012 • Número 19
 

“En època romana l’activitat minerometal·lúrgica connecta el Pirineu oriental”

Arqueòlegs del paisatge de l'ICAC treballen a la capçalera del riu Ter

 

Josep M. Palet i Arnau Garcia

Quina conclusió traieu d’aquests tres anys al Pirineu gironí? Que en època romana la connexió al Pirineu ve donada per l’activitat minerometal·lúrgica que va de l’Empordà a la Cerdanya francesa, mentre que, a partir de l’època medieval, preval l’eix nord-sud entre plana i muntanya per la transhumància. En època romana les explotacions minerometal·lúrgiques sortia a compte tenir-les per sobre de 2.000 metres, mentre que en època moderna ja no.

 

“He actualitzat el treball de Géza Alföldy al territori de Tàrraco”

Diana Gorostidi (ICAC) rep el premi de l'AEIGL pel llibre 'Ager Tarraconensis 3. Les inscripcions romanes'

 

Diana Gorostidi

Per què han considerat que el teu és el millor treball en epigrafia llatina d’un investigador jove dels últims cinc anys? No sóc qui ho ha de dir! És un corpus epigràfic centrat en el territori, i completa l’obra magna de Géza Alföldy, Die römische Inschriften von Tarraco. És un corpus tradicional, amb revisió d’autòpsies, revisió de material gràfic i sobretot un estudi prosopogràfic i de societat.

 

L’ICAC estudia l'entorn de la ciutat minoica de Palaikastro

S'ha fet la primera campanya en aquest jaciment de Creta

 

Palaikastro Creta

Membres del GIAP (Grup d'investigació en arqueologia del paisatge) han començat a fer l'estudi arqueomorfològic de la xarxa viària a la plana de Palaikastro.

 

“Hem trobat nous pavellons dòrics a Vil·la Adriana, un estil en desús des d’August”

Adalberto Ottati codirigeix les excavacions de la Universitat La Sapienza de Roma

 

Adalberto Ottati

Hem trobat un quart edifici i el més interessant és que tot està decorat amb estil dòric. Pertany a la revisitació de l’època clàssica que fa Adrià, un emperador molt filohel·lenista. L’estil dòric estava en desús des de l’època d’August! Adrià fa el “Versalles” de l’època. Adrià volia allunyar de Roma el centre del poder i fa una ciutat autònoma, una vil·la entre privada i pública, que emperadors posteriors no fan servir. En aquesta residència tot està calculadíssim.

 

Estudiants excaven el circ de Tarragona

És una iniciativa pedagògica de l'Ajuntament i l'ICAC

 

Excavació circ Tarragona

Durant dues setmanes 14 estudiants han participat en l'excavació al circ de Tarragona, sota la direcció de Josep Maria Macias (ICAC) i Imma Teixell (Ajuntament de Tarragona).

 

Aquesta informació és privada i confidencial, i està dirigida únicament al seu destinatari. Si no sou el destinatari original d’aquest missatge i malgrat tot heu pogut accedir a l’esmentada informació, si us plau elimineu aquest missatge. D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades passaran a formar part d’un fitxer del qual és responsable l’ICAC i que està legalment inscrit en el Registre General de Protecció de Dades de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, amb el nom Usuaris butlletins. Aquestes dades seran tractades amb confidencialitat i amb la finalitat d’informar sobre les activitats i notícies de l’Institut. L’ICAC ha adoptat les mesures de seguretat exigides d’acord amb el nivell de les dades i ha desenvolupat les mesures tècniques i organitzatives necessàries per evitar la pèrdua, alteració, ús inadequat o accessos no autoritzats. Per exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreceu-vos a l’ICAC per escrit (plaça d’en Rovellat s/n, 43003 Tarragona o info@icac.cat). Heu rebut aquest missatge perquè esteu subscrits a la llista de distribució de l’ICAC. Per donar-vos de baixa de les comunicacions electròniques de l'ICAC escriviu a info@icac.cat amb la paraula “Baixa” a l’assumpte.
ISSN: 2013-8490
Dipòsit Legal: T-500-2010

Icac