Llegiu al web de l'ICAC aquest butlletí i tots els altres

archeonea

Butlletí de l'Institut Català
d'Arqueologia Clàssica

Novembre del 2012 • Número 21
 

Primer Congrés internacional d’arqueologia i món antic

El 29 i 30 de novembre i l'1 de desembre Tarragona serà la capital de l'epigrafia romana

 

Géza Alföldy

El congrés es fa en record a l’enyorat professor Géza Alföldy, traspassat ara fa un any. Aplega nombrosos especialistes de l’estudi del món antic, principalment epigrafistes, que debatran sobre govern i societat en la Hispània romana.

 

“L’arqueologia encara té molta feina per fer en l’Egipte grecoromà”

Entrevista a Eva Subías, editora del llibre 'The Space of the City in Graeco-Roman Egypt'

 

Eva Subías

La recerca arqueològica, tradicionalment centrada en l’època faraònica, s’està obrint a l’època clàssica i postclàssica per tenir una visió més completa d’Egipte a l’antiguitat. Què aporta el vostre llibre? L'esforç per crear un equip científic internacional multidisciplinari. Hi ha molts estudis papirològics i filològics i pocs d'arqueològics! Tenim informació escrita per donar nom i colors a l’espai, però falten restes arqueològiques. Quin repte, pels arqueòlegs! Sí. De moment per analitzar la realitat urbana ens hem centrat en Oxirinc, el Faium i les ciutats dels oasis, però són pocs casos, insuficients!

 

“Els marbres que hem trobat a Piazza Armerina, aquí no els trobarem enlloc”

Parlem amb dos alumnes del Màster oficial interuniversitari en Arqueologia clàssica que han excavat a Sicília

 

Carla Pedrola i Sergi Llambrich

Hem col·laborat en la campanya d’aquest estiu a la vil·la del Casale. Treballàvem a l’anomenada pars fructuaria, perquè la pars urbana ja es va excavar a mitjans del segle XX. Com estàveu organitzats? Érem uns 40, repartits en 6 sectors, amb el professor Pensabene com a director general, que com a únics representants del màster de l’ICAC ens va tractar molt bé. Com era el dia a dia? Ens hi posàvem a les 7 del matí i plegàvem a 4 de la tarda. Excavàvem, documentàvem, siglàvem material... Eren moltes hores, però quan surten coses boniques i t’emociones, passen volant!

 

"El professor Lamboglia va ser un savi de l’arquelogia"

La directora de l'ICAC, Isabel Rodà, va participar en l'homenatge fet a Itàlia a l'estudiós

 

Isabel Rodà

Qui era Nino Lamboglia? Un geni, un dels savis de l’arqueologia del segle XX! I un historiador integral: sabia de prehistòria, arqueologia romana i medieval, epigrafia, numismàtica, restauració, museïtzació i dinamització del patrimoni... Se’l considera un arqueòleg innovador. Ho era! Va començar a veure l’arqueologia en el sentit modern. Per exemple, amb ell va començar l’arqueologia subaquàtica. Ja no es tractava de “pescar àmfores”, sinó de comprendre els jaciments submergits en tota la seva complexitat.

 
 

Aquesta informació és privada i confidencial, i està dirigida únicament al seu destinatari. Si no sou el destinatari original d’aquest missatge i malgrat tot heu pogut accedir a l’esmentada informació, si us plau elimineu aquest missatge. D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades passaran a formar part d’un fitxer del qual és responsable l’ICAC i que està legalment inscrit en el Registre General de Protecció de Dades de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, amb el nom Usuaris butlletins. Aquestes dades seran tractades amb confidencialitat i amb la finalitat d’informar sobre les activitats i notícies de l’Institut. L’ICAC ha adoptat les mesures de seguretat exigides d’acord amb el nivell de les dades i ha desenvolupat les mesures tècniques i organitzatives necessàries per evitar la pèrdua, alteració, ús inadequat o accessos no autoritzats. Per exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreceu-vos a l’ICAC per escrit (plaça d’en Rovellat s/n, 43003 Tarragona o info@icac.cat). Heu rebut aquest missatge perquè esteu subscrits a la llista de distribució de l’ICAC. Per donar-vos de baixa de les comunicacions electròniques de l'ICAC escriviu a info@icac.cat amb la paraula “Baixa” a l’assumpte.
ISSN: 2013-8490
Dipòsit Legal: T-500-2010

Icac