Llegiu al web de l'ICAC aquest butlletí i tots els altres

archeonea

Butlletí de l'Institut Català
d'Arqueologia Clàssica

Desembre del 2012-Gener del 2013 • Número 22
 

“Amb Mons observans passem del jaciment a la infraestructura cultural”

Parlem amb Josep Guitart, director científic del projecte, i Esther Rodrigo, codirectora de les excavacions

 

Josep Guitart i Esther Rodrigo

Quina és la importància històrica de Can Tacó-Turó d’en Roina? És el primer assentament romà documentat als dos Vallesos, és a dir, a la Laietània interior. Un lloc des d’on veure i ser vist, on els romans s’hi van establir per demostrar que eren els “amos”, a mig camí de la via entre Empúries i Tàrraco. I avui, què és? Una infraestructura cultural per fer-ne difusió i explotar-ho culturalment i paisatgísticament. O sigui que hem tancat el cercle, hem fet autèntica transferència de coneixement: hem passat de l’excavació del jaciment a posar-lo a disposició del públic.

 

“Géza Alföldy donava un vessant màgic i lúdic a l’epigrafia”

Entrevista a Juan Manuel Abascal, catedràtic d’Història antiga (Universitat d’Alacant)

 

Juan Manuel Abascal

De les seves virtuts com a científic, quina destacaria? La capacitat de, a partir de fragments d’inscripcions, elaborar el discurs històric. De seguida posava aquell fragment en relació amb la història, i tot seguit aquella peça entrava a formar part del puzle de la història i adquiria sentit. Què era per ell l’epigrafia? Una eina útil científicament i una cosa quasi lúdica! Viatjar, enraonar amb la gent i interpretar inscripcions eren el mateix!

 

Seminari sobre ciutat i territori al 'conventus' Tarraconensis

És el dia 20 de desembre a l'ICAC, gratuït i obert a tothom

 

Guissona

La jornada, amb una dotzena d'intervencions, mostrarà l'estat de la recerca dels diversos projectes del grup de recerca UAB-ICAC. Foto: Vista aèria del Parc d’Arqueologia de Guissona, amb l’excavació iniciada en diversos sectors (2006).

 

“L’explotació i el consum de recursos marítims eren molt importants a Pompeia”

Darío Bernal parla de la factoria de garum on excava amb Antonio Manuel Sáez i Enrique García Vargas

 

Sáez, Bernal i García Vargas

Heu fet una troballa espectacular. Sí, sis dolia plens de pasta de garum de segona categoria, i 100 àmfores, apilades, a punt per reutilitzar. Les “etiquetes” de les àmfores, que indiquen el producte, el productor i el comerciant, tenen la tinta excepcionalment ben conservada. Hem trobat 70 àmfores senceres amb inscripcions! Després del Monte Testaccio no hi ha cap altra concentració d’àmfores com aquesta. Quina conclusió avançaríeu? Que l’economia marítima i l’explotació i consum de recursos marítims eren molt importants a Pompeia. Si no se sabia prou és per falta de visibilitat arqueològica.

 

Notícies

Canvi de direcció de l’ICAC al gener: la Dra. Isabel Rodà torna a la seva Càtedra de la UAB i continua com a investigadora adscrita a l'Institut; farem un butlletí especial sobre els sis anys que ha estat al capdavant de l'ICAC

L’ICAC passa al domini .cat

Presentació d’'Epigrafia funerària d’estrangers a Atenes' el 9 de gener

Premiada l’alumna del màster Natàlia Salazar

Presentat el llibre 'Gynaikes. Mulieres. Mirades sobre la dona a Grècia i a Roma'

 

Aquesta informació és privada i confidencial, i està dirigida únicament al seu destinatari. Si no sou el destinatari original d’aquest missatge i malgrat tot heu pogut accedir a l’esmentada informació, si us plau elimineu aquest missatge. D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades passaran a formar part d’un fitxer del qual és responsable l’ICAC i que està legalment inscrit en el Registre General de Protecció de Dades de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, amb el nom Usuaris butlletins. Aquestes dades seran tractades amb confidencialitat i amb la finalitat d’informar sobre les activitats i notícies de l’Institut. L’ICAC ha adoptat les mesures de seguretat exigides d’acord amb el nivell de les dades i ha desenvolupat les mesures tècniques i organitzatives necessàries per evitar la pèrdua, alteració, ús inadequat o accessos no autoritzats. Per exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreceu-vos a l’ICAC per escrit (plaça d’en Rovellat s/n, 43003 Tarragona o info@icac.cat). Heu rebut aquest missatge perquè esteu subscrits a la llista de distribució de l’ICAC. Per donar-vos de baixa de les comunicacions electròniques de l'ICAC escriviu a info@icac.cat amb la paraula “Baixa” a l’assumpte.
ISSN: 2013-8490
Dipòsit Legal: T-500-2010

Icac