Llegiu al web de l'ICAC aquest butlletí i tots els altres

archeonea

Butlletí de l'Institut Català
d'Arqueologia Clàssica

Gener-febrer 2011 • Número 7
 

“Hem estudiat la vil·la dels Ametllers com a centre d’un territori, la vall de Tossa”

Entrevista a Lluís Palahí i Josep M. Nolla, autors de l'últim llibre publicat per l'ICAC

 

J. M. Nolla i Ll. Palahí

Lluís Palahí: Tossa destaca d'altres vi·les de les comarques de Girona perquè la part urbana és més rica; les altres són més productives. Tossa també ho és, però aquí hem tingut la sort d’excavar una part urbana noble, molt més treballada i semblant a les vil·les suburbanes. Josep M. Nolla: I de cronologies molt antigues, que ens ha sorprès. Semblava que el gran salt qualitatiu del luxe era a finals del segle I i principis del II, en època severiana, però ara podem dir que hi ha precedents. A Tossa el luxe comença molt aviat!

 

Epigrafia, societat i cultura en l'antiga Roma

És el tema del seminari internacional que organitza l'Institut els dies 2, 3 i 4 de març

 

Epigrafia fòrum Roma

L'epigrafia llatina és una font imprescindible per als historiadors de l'antiguitat. L'ICAC dedica a aquesta especialitat un seminari, que dirigeix la gran epigrafista Angela Donati (Universitat de Bolonya, Itàlia). Foto: inscripció del fòrum de Roma (Wiki Commons).

 

El fons de Gustav Gamer ja és a Tarragona

La donació, amb més de 10.000 documents, forma part del patrimoni de l'ICAC

 

Gustav Gamer

El professor Gamer, catedràtic emèrit de la Universitat de Tübingen (Alemanya), ha donat la seva biblioteca i el seu arxiu fotogràfic a l’Institut. La donació es calcula que consta d'unes 1.200 monografies i més de 9.000 diapositives de jaciments.

 

“Els materials naturalístics són fonamentals per entendre l’antiguitat”

Parlem amb el professor Jacopo De Grossi Mazzorin, arqueozoòleg de la Universitat de Lecce (Itàlia)

 

Prof.De Grossi

Quin era el paper dels animals a l’antiguitat? Múltiple i d’importància cabdal. De fet en la nostra vida quotidiana actual encara n'estem envoltats. Mengem animals, ens vestim amb roba feta de productes animals… Per no parlar dels animals de companyia, que n’hi ha hagut sempre. També eren importants per al lleure. Sí, la presència dels animals en la vida social, com a distracció, és molt important. Pensem en els jocs al circ: els gladiadors combatien contra bèsties ferotges. Però això arriba fins avui: tenim els exemples de l’equitació i la tauromàquia.

 

Dues tesis sobre arquitectura i urbanisme

La investigadora de l'ICAC Ana Garrido la defensa el 14 de febrer i el doctorand Víctor Lluís Pérez, el dia 4

 

Temple romà Barcino

Ana Garrido defensarà la tesi “Arquitectura y urbanismo en Barcino en época alto imperial: la decoración arquitectónica de edificios públicos y privados”. També a l'Institut, però el 4 de febrer, Víctor Lluís Pérez llegirà la tesi “Fortificacions i espai urbà a l'època romana en el conventus Tarraconensis” Foto: S. Giralt.

 

Crida per contractar investigadors en formació

L'Institut ofereix quatre places, amb durada d'entre dos i tres anys

 

Becaris ICAC

Els contractes són per a arqueòlegs que disposin de la suficiència investigadora (DEA) o que hagin cursat un màster relacionat amb l'arqueologia clàssica. El 31 de gener s'exhaureix el termini per presentar la sol·licitud.

 

Aquesta informació és privada i confidencial, i està dirigida únicament al seu destinatari. Si no sou el destinatari original d’aquest missatge i malgrat tot heu pogut accedir a l’esmentada informació, si us plau elimineu aquest missatge. D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades passaran a formar part d’un fitxer del qual és responsable l’ICAC i que està legalment inscrit en el Registre General de Protecció de Dades de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, amb el nom Usuaris butlletins. Aquestes dades seran tractades amb confidencialitat i amb la finalitat d’informar sobre les activitats i notícies de l’Institut. L’ICAC ha adoptat les mesures de seguretat exigides d’acord amb el nivell de les dades i ha desenvolupat les mesures tècniques i organitzatives necessàries per evitar la pèrdua, alteració, ús inadequat o accessos no autoritzats. Per exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreceu-vos a l’ICAC per escrit (plaça d’en Rovellat s/n, 43003 Tarragona o info@icac.cat). Heu rebut aquest missatge perquè esteu subscrits a la llista de distribució de l’ICAC. Per donar-vos de baixa de les comunicacions electròniques de l'ICAC escriviu a info@icac.cat amb la paraula “Baixa” a l’assumpte.
ISSN: 2013-8490
Dipòsit Legal: T-500-2010

Icac