Llegiu al web de l'ICAC aquest butlletí i tots els altres

archeonea

Butlletí de l'Institut Català
d'Arqueologia Clàssica

Març-abril 2011 • Número 8
 

Arquitectura cristiana hispànica en l'antiguitat tardana

Tema del proper seminari a l'ICAC, del 18 al 20 de maig

 

Centcelles

Dirigit pel professor Achim Arbeiter, especialista en arqueologia paleocristiana i altmedieval, el curs se centra en aquest patrimoni arquitèctonic que té els orígens en els models romans de l’antiguitat tardana i que va donar pas a l’art romànic. A la imatge, mosaic del mausoleu de Centcelles, a Constantí.

 

“Al nord d’Europa tenen clar que convé reconstruir; aquí, no”

La Dra. M. Carme Belarte (ICREA/ICAC) fa balanç de la VI Reunió internacional d'arqueologia de Calafell, centrada en la reconstrucció 'in situ'

 

M. Carme Belarte

Per què, parlar de reconstrucció? Per debatre si és necessari reconstruir in situ i si hi ha casos en què no es pot fer, i per establir criteris de quan convé fer reconstrucció in situ i quan no. Quan convé? Depèn. A l’Europa del nord i continental no es planteja el dubte: tenen claríssim que convé reconstruir, perquè és una de les millors formes de fer entendre un jaciment arqueològic, i a part és una bona manera de preservar-lo. I al sud d’Europa? A l’àrea mediterrània hi ha molts detractors!

 

Tàrraco Viva ja està a punt

Vine i partipa en el festival romà de Tarragona, del 5 al 15 de maig

 

Tarraco Viva 2011

L'ICAC hi col·labora amb un cicle de documentals arqueològics, passejades epigràfiques per la ciutat, conferències, etc. 

 

“L’epigrafia és el testimoni més veritable i genuí per saber com pensava la gent”

Entrevista a la professora Angela Donati, catedràtica del Departament d’Història Antiga de la Universitat de Bolonya

 

Angela Donati

Les ciutats romanes estaven plenes d’inscripcions. La paraula escrita en el món romà tenia la mateixa finalitat que en els anuncis d’avui. El poder de la paraula! Exacte. Avui és una paraula que es transmet a través de la vista i l’oïda, i llavors només a través del que l’ull era capaç de percebre i interpretar. Però el nostre gran problema, com passa a tothom que es dedica al món antic, és que el temps s’ha menjat la majoria dels testimonis del passat! Els romans tenien molt present la posteritat? Pensaven en la conservació de la memòria, del record de la persona dins de la família.

 

L'arquitectura cristiana de les illes Balears entre els segles V i X

La investigadora en formació de l'ICAC Silvia Alcaide defensa la seva tesi el 13 d'abril

 

Cap des Port

La tesi ofereix una visió global de l’arquitectura rural durant l’antiguitat tardana a les illes Balears. Recull l’estat de la qüestió i fa l’anàlisi arqueològica dels jaciments estudiats. Foto: conjunt cristià de Cap des Port (Menorca).

 

Màster interuniversitari en Arqueologia Clàssica

El període per preinscriure's al curs 2011/2012 s'acaba el 30 d'abril

 

Màster sortida

Fins al 30 d'abril està obert el termini per preinscriure's a aquests estudis que ofereixen conjuntament la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Autònoma de Barcelona i l'ICAC.

 

Aquesta informació és privada i confidencial, i està dirigida únicament al seu destinatari. Si no sou el destinatari original d’aquest missatge i malgrat tot heu pogut accedir a l’esmentada informació, si us plau elimineu aquest missatge. D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades passaran a formar part d’un fitxer del qual és responsable l’ICAC i que està legalment inscrit en el Registre General de Protecció de Dades de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, amb el nom Usuaris butlletins. Aquestes dades seran tractades amb confidencialitat i amb la finalitat d’informar sobre les activitats i notícies de l’Institut. L’ICAC ha adoptat les mesures de seguretat exigides d’acord amb el nivell de les dades i ha desenvolupat les mesures tècniques i organitzatives necessàries per evitar la pèrdua, alteració, ús inadequat o accessos no autoritzats. Per exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreceu-vos a l’ICAC per escrit (plaça d’en Rovellat s/n, 43003 Tarragona o info@icac.cat). Heu rebut aquest missatge perquè esteu subscrits a la llista de distribució de l’ICAC. Per donar-vos de baixa de les comunicacions electròniques de l'ICAC escriviu a info@icac.cat amb la paraula “Baixa” a l’assumpte.
ISSN: 2013-8490
Dipòsit Legal: T-500-2010

Icac