Llegiu al web de l'ICAC aquest butlletí i tots els altres

archeonea

Butlletí de l'Institut Català
d'Arqueologia Clàssica

Maig-juny 2011 • Número 9
 

Neix 'Picant pedra', el bloc de l'ICAC

Un nou espai de divulgació de l'arqueologia clàssica

 

bloc ICAC

Troballes arqueològiques, recerca científica, activitats de tot tipus relacionades amb l’antiguitat clàssica, entrevistes a experts, recomanacions, curiositats... Al bloc de l’ICAC hi trobareu un espai de debat, notícies i divulgació sobre arqueologia clàssica. Participeu-hi!

 

“A Tarragona continua faltant trobar la catedral visigòtica”

Fem una entrevista al professor Achim Arbeiter

 

achim arbeiter

De la Tarragona paleocristiana, hi ha res pendent d’estudiar? El que hi ha està molt ben estudiat. El que continua faltant, però, és trobar la catedral tardoantiga! Tenim tres esglésies, però cap de les tres semblen catedrals. Què se sap d’aquesta catedral tardoantiga? Cal suposar que aquesta catedral visigòtica és a la zona de la catedral gòtica. És d’esperar que es trobi. Ja hi ha hagut excavacions a la nau, i ara se n’han de fer en altres zones (l’absis, per exemple) per aclarir si hi havia aquesta catedral, anomenada Santa Jerusalem. Tenim una font que diu que existeix, però s’ha de trobar arqueològicament.

 

Represa de les excavacions a la Catedral de Tarragona

Aquesta segona campanya sondejarà dos sectors nous

 

Excavació 2010

Tornarà a ser sota la direcció dels arqueòlegs Josep M. Macias (ICAC), Andreu Muñoz (Museu Bíblic) i Imma Teixell (Ajuntament de Tarragona). Com l'estiu passat (foto), els treballs es podran seguir a través del bloc A la recerca del temple d'August.

 

“Encara podem aprendre dels errors dels romans”

Conversa amb Felix Teichner, professor de la Universitat de Heidelberg

 

Felix Teichner

També és interessant aprendre dels errors que van cometre els romans a l'actual Kosovo, en infraestructures, en la construcció de mercats... Fins i tot van tenir problemes ecològics! Problemes ecològics fa dos mil anys? Sí, perquè van tallar tots els arbres per als forns de producció de metalls. I van tenir molts problemes amb l’erosió de l’aigua que baixava de les muntanyes i cobria bona part de les ciutats. Ara tenim el mateix problema de gestió de l’aigua!

 

Pràctiques d'arqueologia a Guissona

 

Guissona

La cinquena edició del curs d’arqueologia a Guissona té lloc del 4 al 15 de juliol en aquest municipi de la Segarra. El curs són pràctiques de camp a la ciutat romana de Iesso, amb l'objectiu d'assolir els coneixements del procés d’excavació, dibuix i registre d’un jaciment arqueològic. Preinscripcions fins al 21 de juny a les 12 h.

 

Alumnes del màster excaven a Itàlia

Anna Artina i Natàlia Salazar

 

Anna Artina     Natàlia Salazar

Aquestes dues alumnes del Màster oficial interuniversitari en Arqueologia Clàssica (URV, UAB i ICAC) ens expliquen la seva experiència: una a l’Arc de Janus del fòrum boari de Roma, i l'altra en tres tabernae de Pompeia. 

 

Tesi sobre rituals funeraris a Tàrraco

Judit Ciurana s'acaba de doctorar a l'ICAC amb aquesta recerca

 

Llànties Tàrraco

La tesi identifica 741 sepulcres d'àrees funeràries suburbanes i rurals, i documenta els rituals que hi tenien lloc: sacrificis, ofrenes alimentàries, libacions, etc. El treball demostra que l’arqueologia és útil a l’hora d’estudiar aspectes arqueològicament «intangibles» com el ritual, la religió i les relacions socials. A la imatge, lot de llànties de l'interior del recinte funerari localitzat al carrer de Robert d'Aguiló de Tarragona l'any 1984 (foto: Judit Ciurana).

 

Aquesta informació és privada i confidencial, i està dirigida únicament al seu destinatari. Si no sou el destinatari original d’aquest missatge i malgrat tot heu pogut accedir a l’esmentada informació, si us plau elimineu aquest missatge. D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades passaran a formar part d’un fitxer del qual és responsable l’ICAC i que està legalment inscrit en el Registre General de Protecció de Dades de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, amb el nom Usuaris butlletins. Aquestes dades seran tractades amb confidencialitat i amb la finalitat d’informar sobre les activitats i notícies de l’Institut. L’ICAC ha adoptat les mesures de seguretat exigides d’acord amb el nivell de les dades i ha desenvolupat les mesures tècniques i organitzatives necessàries per evitar la pèrdua, alteració, ús inadequat o accessos no autoritzats. Per exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreceu-vos a l’ICAC per escrit (plaça d’en Rovellat s/n, 43003 Tarragona o info@icac.cat). Heu rebut aquest missatge perquè esteu subscrits a la llista de distribució de l’ICAC. Per donar-vos de baixa de les comunicacions electròniques de l'ICAC escriviu a info@icac.cat amb la paraula “Baixa” a l’assumpte.
ISSN: 2013-8490
Dipòsit Legal: T-500-2010

Icac