Llegiu al web de l'ICAC aquest butlletí i tots els altres

archeonea

Butlletí de l'Institut Català
d'Arqueologia Clàssica

Juliol-agost 2011 • Número 10
 

L'ICAC impulsarà la formació en patrimoni als Balcans

Gràcies al programa europeu Tempus, durant tres anys

 

Butrint

L'objectiu és crear una xarxa de postgraus de patrimoni cultural i gestió turística en aquests països. L'Institut hi treballarà en coordinació amb vuit altres universitats i centres de recerca. Imatge: jaciment romà de Butrint, a Albània.

 

“Per primer cop hem documentat hàbitat d’època romana a alta muntanya”

Parlem amb els doctors Josep Maria Palet i Hèctor Orengo

 

Josep M. Palet i Hèctor Orengo

Aquests dos membres del GIAP (Grup d’Investigació en Arqueologia del Paisatge, de l'ICAC) fan balanç de la campanya d'aquest juliol a les valls de Núria i de Coma de Vaca (capçalera del riu Ter). La troballa més important: una cabana d’època romana a 2.100 metres d’alçada i amb gran quantitat de ceràmica. GIAP: "Hem passat de documentar d’activitats productives (tancats ramaders, forns metal·lúrgics i de pega, etc.) a documentar l’ocupació humana a l’alta muntanya."

 

“El jaciment de Benifallet és un fortí defensiu”

La Dra. Carme Belarte és coautora de 'El jaciment ibèric del Castellot de la Roca Roja', que es presenta el 9 de setembre a Benifallet

 

M. Carme Belarte

Qui hi vivia? Guerrers o gent vinculada a la defensa. No s’han trobat restes d’armament, i no sabem si el perill era real o simbòlic, però hi ha un esforç bestial en aquest sentit. Per què? El poblat no té ni 1.000 m², hi devien haver uns 50-60 habitants, però en canvi la muralla és de 4 metres de gruix i va de punta a punta (uns 30 metres), barrant l’accés al recinte.

 

“El 10 de setembre s’inaugura el parc arqueològic de Guissona”

Entrevista al Dr. Josep Guitart arran del curs d’arqueologia a l'antiga ciutat romana de Iesso

 

Josep Guitart

Què s’ha excavat? La zona de les muralles i al costat de les termes públiques. A la zona de la fortificació hi hem trobat un establiment fora muralla interessant. És a tocar de la torre de defensa. Semblava una casa, però ara pensem que es tracta d’una infraestructura, com un magatzem. Per què és interessant? Perquè és fora muralla i no està adossada a la muralla. Es construeix, doncs, quan la muralla ja no té valor defensiu, sinó simbòlic. La muralla és de quan es funda la ciutat, el 100 aC, i aquesta edificació és de quan ja es permet construir fora muralla, durant la pax romana.

 

L'Institut col·labora en l'excavació d'un monestir bizantí a l'illa de Cabrera

Ja s'hi han descobert una necròpolis, tres eremitoris i estructures de producció de salaons

 

Cabrera 1   Cabrera 2

Un estiu més, la Unitat de Documentació Gràfica de l’ICAC es cuida del registre gràfic de l’excavació d’un monestir bizantí a l’illa de Cabrera. La Unitat d'Estudis Arqueomètrics de l'ICAC també hi participa estudiant-ne les restes vegetals i els marbres. Imatges (d'esquerra a dreta): tomba d'un monjo a la necròpolis del pla de ses Figueres i excavació de barraques de presoners francesos del segle XIX al mateix jaciment, amb el port i el castell al fons (fotos de Mateu Riera). 

 

Aquesta informació és privada i confidencial, i està dirigida únicament al seu destinatari. Si no sou el destinatari original d’aquest missatge i malgrat tot heu pogut accedir a l’esmentada informació, si us plau elimineu aquest missatge. D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades passaran a formar part d’un fitxer del qual és responsable l’ICAC i que està legalment inscrit en el Registre General de Protecció de Dades de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, amb el nom Usuaris butlletins. Aquestes dades seran tractades amb confidencialitat i amb la finalitat d’informar sobre les activitats i notícies de l’Institut. L’ICAC ha adoptat les mesures de seguretat exigides d’acord amb el nivell de les dades i ha desenvolupat les mesures tècniques i organitzatives necessàries per evitar la pèrdua, alteració, ús inadequat o accessos no autoritzats. Per exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreceu-vos a l’ICAC per escrit (plaça d’en Rovellat s/n, 43003 Tarragona o info@icac.cat). Heu rebut aquest missatge perquè esteu subscrits a la llista de distribució de l’ICAC. Per donar-vos de baixa de les comunicacions electròniques de l'ICAC escriviu a info@icac.cat amb la paraula “Baixa” a l’assumpte.
ISSN: 2013-8490
Dipòsit Legal: T-500-2010

Icac