Llegiu al web de l'ICAC aquest butlletí i tots els altres

archeonea

Butlletí de l'Institut Català
d'Arqueologia Clàssica

Novembre-desembre del 2011 • Número 12
 

Hàbitat rural i transformació del paisatge

Aquest seminari és a l'ICAC el 31 de gener i l'1 de febrer del 2012

 

Centcelles

La convidada principal és la Dra. Annalisa Marzano, de la University of Reading (Regne Unit). Presentarà una sèrie de lliçons sobre arqueologia del paisatge i el poblament rural. A la imatge, termes de la vil·la de Centcelles (Constantí).

 

“Els capitells són clau per parlar de l’arquitectura de què formen part”

Parlem amb Javier Á. Domingo, autor de 'Capiteles tardorromanos y visigodos en la península ibérica (siglos IV-VIII d. C.)'

 

Xavier Domingo

L’arquitectura es basa en mòduls de proporcions que queden reflectits en les columnes i en els capitells. Mesurant un capitell, doncs, pots saber l’alçada de la columna i la volumetria de tot l’edifici! De la part al tot! Exacte! De fet aquesta és la recerca que estic fent ara: trobar un sistema per obtenir el volum de pedra d’un edifici i a partir d’aquí intentar calcular-ne el cost econòmic.

 

“El territori de Tàrraco té una densitat de vil·les superior a la mitjana de l’Imperi”

Conversem amb els directors del Projecte Ager Tarraconensis, Marta Prevosti i Josep Guitart

 

Dr. Guitart i Dra. Prevosti

Què és el Projecte Ager Tarraconensis? És l’estudi de paisatge i territori de l’ager de Tàrraco, integrant totes les dades arqueològiques i de paisatge per estudiar l’evolució d’aquesta àrea entre l’època ibèrica i la tardoantiguitat. Sou els primers a fer un estudi global així? És un tipus d’estudi que no s’havia fet mai, de molta complitud i envergadura, amb 43 investigadors de diferents especialitats i uns resultats inèdits absolutament i molt interessants.

 

“Les cartes entre Schulten i Vilaseca informen de la investigació arqueològica a Tarragona”

Jaume Massó i M. Eugenia Tajuelo parlen de la importància de l'epistolari

 

Presentació llibre Shulten

Aquest llibre permet conèixer aspectes de la investigació arqueològica de Tàrraco a través de la relació de dos personatges: un professor alemany d’Història antiga, Adolf Schulten, i un metge i prehistoriador reusenc, Salvador Vilaseca. Gràcies a l’arqueologia es van fer amics. Bona part del volum són cartes. Sí, són 60 cartes i altres documents que el doctor Vilaseca rep de Schulten entre el 1940 i el 1954.

 
 

Aquesta informació és privada i confidencial, i està dirigida únicament al seu destinatari. Si no sou el destinatari original d’aquest missatge i malgrat tot heu pogut accedir a l’esmentada informació, si us plau elimineu aquest missatge. D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades passaran a formar part d’un fitxer del qual és responsable l’ICAC i que està legalment inscrit en el Registre General de Protecció de Dades de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, amb el nom Usuaris butlletins. Aquestes dades seran tractades amb confidencialitat i amb la finalitat d’informar sobre les activitats i notícies de l’Institut. L’ICAC ha adoptat les mesures de seguretat exigides d’acord amb el nivell de les dades i ha desenvolupat les mesures tècniques i organitzatives necessàries per evitar la pèrdua, alteració, ús inadequat o accessos no autoritzats. Per exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreceu-vos a l’ICAC per escrit (plaça d’en Rovellat s/n, 43003 Tarragona o info@icac.cat). Heu rebut aquest missatge perquè esteu subscrits a la llista de distribució de l’ICAC. Per donar-vos de baixa de les comunicacions electròniques de l'ICAC escriviu a info@icac.cat amb la paraula “Baixa” a l’assumpte.
ISSN: 2013-8490
Dipòsit Legal: T-500-2010

Icac