Llegiu al web de l'ICAC aquest butlletí i tots els altres

archeonea

Butlletí de l'Institut Català
d'Arqueologia Clàssica

Març del 2012 • Número 14
 

Seminari sobre religió, iconografia i economia en el món antic

El 18 i 19 d'abril a l'ICAC

 

Tresor atenesos

Jornades internacionals per analitzar les interelacions entre aquests tres aspectes de la vida quotidiana (religió, iconografia i economia) a l’antiga Grècia i també a Roma. Gratuït i obert a tothom. Foto: Tresor dels atenesos (Delfos).

 

"Del 99% de la humanitat no n’han quedat rastres"

Mike Parker Pearson és el director de les excavacions de Stonehenge

 

Mike Parker Pearson

Què és l’arqueologia de la mort? L’estudi dels costums i rituals funeraris en el passat, l’estudi de com la gent ha commemorat la mort. Que és més que commemorar el passat. Sí, perquè els monuments funeraris perviuen en el futur, o sigui que és una manera que tenen els humans de canviar el sentit del temps. És una marca en el present que es refereix al passat i que perdurarà durant segles o mil·lennis. La consciència de la mort ens fa humans? És un dels aspectes fonamentals que ens diferencia dels animals. Com a historiadors és fascinant estudiar com les societats intenten donar sentit a aquest problema: tenim una vida molt curta i no sabem què passa quan morim.

 

L'ICAC en la campanya 2012 a Althiburos

A l'abril es reprenen les excavacions en aquesta ciutat tunisiana al cor de l'antiga Numídia

 

Althiburos

Althiburos és una antiga ciutat númido-romana. La Universitat de Barcelona i l’Institut Nacional del Patrimoni de Tunísia, amb col·laboració de l’ICAC, hi excaven des del 2006. L'ICAC acaba de publicar la monografia dels resultats obtinguts fins ara. (Foto: J. Ramon)

 

“Plini formula el primer cas de delicte ecològic”

Martí Boada, investigador ambiental, ha col·laborat amb arqueòlegs

 

Martí Boada

La Història natural de Plini és sensacional. Deixant a part Aristòtil, és el primer inventari precientífic. Fa un retrat de l’entorn una mica fantasiós però interessantíssim! Per què? Perquè, entre altres coses, formula el primer cas de delicte ecològic. Diu que qui mata una cigonya se l’hauria de condemnar a mort, perquè les cigonyes controlen la població de rates i gripaus. Entén el paper regulador de les cigonyes, entén la piràmide tròfica! (Foto: M. Boada)

 
 

Aquesta informació és privada i confidencial, i està dirigida únicament al seu destinatari. Si no sou el destinatari original d’aquest missatge i malgrat tot heu pogut accedir a l’esmentada informació, si us plau elimineu aquest missatge. D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades passaran a formar part d’un fitxer del qual és responsable l’ICAC i que està legalment inscrit en el Registre General de Protecció de Dades de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, amb el nom Usuaris butlletins. Aquestes dades seran tractades amb confidencialitat i amb la finalitat d’informar sobre les activitats i notícies de l’Institut. L’ICAC ha adoptat les mesures de seguretat exigides d’acord amb el nivell de les dades i ha desenvolupat les mesures tècniques i organitzatives necessàries per evitar la pèrdua, alteració, ús inadequat o accessos no autoritzats. Per exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreceu-vos a l’ICAC per escrit (plaça d’en Rovellat s/n, 43003 Tarragona o info@icac.cat). Heu rebut aquest missatge perquè esteu subscrits a la llista de distribució de l’ICAC. Per donar-vos de baixa de les comunicacions electròniques de l'ICAC escriviu a info@icac.cat amb la paraula “Baixa” a l’assumpte.
ISSN: 2013-8490
Dipòsit Legal: T-500-2010

Icac