Llegiu al web de l'ICAC aquest butlletí i tots els altres

archeonea

Butlletí de l'Institut Català
d'Arqueologia Clàssica

Abril del 2012 • Número 15
 

“El repte és sistematitzar les àmfores i associar-les als centres de producció”

Ramon Járrega (ICAC) parla del projecte Amphorae ex Hispania

 

Ramon Járrega

Què aporta el projecte? Per primer cop es fa una base de dades virtual que aplega les tipologies, les característiques i els exemples més rellevants d’àmfores hispanes, escampades per tota la Mediterrània. És un projecte interdisciplinar i hi col·laboren investigadors de tot Espanya. Quin és el vostre objectiu? Redefinir les tipologies d’àmfores que ja coneixem i estudiar els centres de producció. La idea final és aconseguir fer una cartografia de centres de producció amb els tipus d’àmfores que s’hi feien.

 

L'Institut se suma al Tàrraco Viva

El festival romà de Tarragona se celebra del 17 al 27 de maig

 

Pretori

L'ICAC hi participa amb el V Cicle de documentals arqueològics, una passejada arquitectònica per a alumnes de secundària (inclou visita del Pretori, a la foto) i diverses conferències.

 

“Gràcies a l’aerofotografia reconstruïm la via Trajana metre a metre”

Giuseppe Ceraudo (Universitat del Salento) és expert en aerofotografia

 

Giuseppe Ceraudo

Com s’interpreta una fotografia aèria? Es tracta de saber-hi identificar restes arqueològiques, a través de les traces que apreciem en els conreus (cropmarks, en anglès). Traces com ara quines? Una de les més importants són les traces en la vegetació. Si hi ha restes arqueològiques sota la terra (un mur, una vil·la, etc.), el sembrat creix menys i s’esgrogueeix abans. Contràriament, si hi ha una rasa profunda (una sèquia, un pou, una cisterna, una tomba, etc.), llavors el sembrat creix més alt i verdeja més.

 

Premiats dos joves investigadors de l'ICAC

La Universitat de Southampton ha atorgat les distincions

 

 Joan Canela

Els investigadors en formació Joan Canela (foto) i Serena Vinci van obtenir el primer i tercer premi respectivament en la competició de pòsters del congrés anual de Computer Applications & Quantitative Methods in Archaeology.

 

Presentació a Roma de les actes d'Asmosia IX (Tarragona, 2009)

L'ICAC les publica coincidint amb la següent edició del congrés

 

Asmosia

Les actes de l’ASMOSIA IX que va organitzar l’ICAC a Tarragona el 2009 es presenten el 24 de maig en el marc del X Congrés Internacional ASMOSIA (Association for the Study of Marble & Other Stones In Antiquity), que té lloc a Roma. 

 

Aquesta informació és privada i confidencial, i està dirigida únicament al seu destinatari. Si no sou el destinatari original d’aquest missatge i malgrat tot heu pogut accedir a l’esmentada informació, si us plau elimineu aquest missatge. D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades passaran a formar part d’un fitxer del qual és responsable l’ICAC i que està legalment inscrit en el Registre General de Protecció de Dades de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, amb el nom Usuaris butlletins. Aquestes dades seran tractades amb confidencialitat i amb la finalitat d’informar sobre les activitats i notícies de l’Institut. L’ICAC ha adoptat les mesures de seguretat exigides d’acord amb el nivell de les dades i ha desenvolupat les mesures tècniques i organitzatives necessàries per evitar la pèrdua, alteració, ús inadequat o accessos no autoritzats. Per exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreceu-vos a l’ICAC per escrit (plaça d’en Rovellat s/n, 43003 Tarragona o info@icac.cat). Heu rebut aquest missatge perquè esteu subscrits a la llista de distribució de l’ICAC. Per donar-vos de baixa de les comunicacions electròniques de l'ICAC escriviu a info@icac.cat amb la paraula “Baixa” a l’assumpte.
ISSN: 2013-8490
Dipòsit Legal: T-500-2010

Icac