Llegiu al web de l'ICAC aquest butlletí i tots els altres

archeonea

Butlletí de l'Institut Català
d'Arqueologia Clàssica

Maig del 2012 • Número 16
 

“Els llocs de culte solen estar vinculats amb activitats econòmiques”

Marta García Morcillo i Kyle Erikson, de la Universitat de Gal·les Trinity Saint David, parlen del projecte "Camins sagrats"

 

Marta Morcillo i Kyle Erikson

Hi pot haver economia sense religió, però religió sense economia no? La pregunta ens fa pensar! És veritat que els llocs de culte solen tenir un vincle amb activitats econòmiques o seculars. Sovint són llocs neutrals, a mig camí entre el món terrenal i el món diví. I el fet de ser espais especials i segurs facilita l’intercanvi comercial i cultural. Les rutes sagrades coincideixen amb les naturals? Molt sovint són rutes creades per la geografia, sí, i coincideixen amb altres rutes, com els camins de la transhumància. Els espais sagrats no sempre estan situats en indrets estratègics, però sí en llocs naturals especials.

 

La concepció de l'espai a Grècia: presentació del segon volum

L'acte és el 12 de juny a l'Institut d'Estudis Catalans

 

Ta zôia

Ta zôia. L'espai a Grècia II, editat per Montserrat Jufresa i Montserrat Reig, explora les relacions entre els animals i la configuració de l'espai en el món grec. El presenten els doctors Joaquin Ruiz de Arbulo i Joana Zaragoza.

 

“Espero poder donar una imatge total del comerç a Efes”

L'investigador en formació Horacio González (ICAC) excava en aquesta ciutat grecoromana de Turquia

 

Horacio González

Efes és empori comercial i lloc sagrat. I la capital de la província romana d’Àsia, una de les grans metròpolis del món romà junt amb Roma, Alexandria, Cartago, Antioquia i a partir del segle IV dC Constantinoble. Bon lloc per a un arqueòleg. Sí, sobretot també perquè l’Efes hel·lenística i romana s’abandona al segle XIII i no hi ha hagut ocupació posterior. Hi va haver molta concentració de cristians des del principi, i en part això va facilitar la transformació de lloc de culte pagà a lloc de culte i pelegrinació cristians.

 
 

Aquesta informació és privada i confidencial, i està dirigida únicament al seu destinatari. Si no sou el destinatari original d’aquest missatge i malgrat tot heu pogut accedir a l’esmentada informació, si us plau elimineu aquest missatge. D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades passaran a formar part d’un fitxer del qual és responsable l’ICAC i que està legalment inscrit en el Registre General de Protecció de Dades de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, amb el nom Usuaris butlletins. Aquestes dades seran tractades amb confidencialitat i amb la finalitat d’informar sobre les activitats i notícies de l’Institut. L’ICAC ha adoptat les mesures de seguretat exigides d’acord amb el nivell de les dades i ha desenvolupat les mesures tècniques i organitzatives necessàries per evitar la pèrdua, alteració, ús inadequat o accessos no autoritzats. Per exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreceu-vos a l’ICAC per escrit (plaça d’en Rovellat s/n, 43003 Tarragona o info@icac.cat). Heu rebut aquest missatge perquè esteu subscrits a la llista de distribució de l’ICAC. Per donar-vos de baixa de les comunicacions electròniques de l'ICAC escriviu a info@icac.cat amb la paraula “Baixa” a l’assumpte.
ISSN: 2013-8490
Dipòsit Legal: T-500-2010

Icac